metalldetektor-procollectorDanske Dennis Holm tok med seg metalldetektoren sin ut for å dyrke hobbyen sin, lite ante han at han den dagen skulle komme til å endre danmarks forståelse av kristendommens historie i landet.

Vel ute på skattejakt i Aunslev på Østfyn gjorde detektoren utslag og et lite krusifiks dukket opp etter litt graving. Dennis fikk tips om å kontakte et museet Vikingmuseet Ladby for å få identifisert krusifikset som metallsøkeren hans av denne hobbytypen hadde fått utslag på. Ekspertene på museet antar at krusifikset er fra år 900. Det ble trolig båret av en vikingekvinne, og er den tidligste koblingen til kristendommen i Danmark.

Dennis hadde funnet et lite hengesmykke av gull, 4,1 cm høyt, i form av en mann med utstrakte armer – Kristus på korset. Figuren er skapt av fine leddelte gulltråder og små filigrankuler og veier ca. 13,2 gram. Baksiden er glatt. Øverst er påmontert et fint øye til opphengning. Korset ligner svært det kjente forgyldt sølvkorset funnet i Birka ved Stockholm i Sverige i 1879, i en kvinnegrav fra vikingtiden (grav 660).

Haralds store stein i Jelling

Haralds store stein i Jelling

Museet uttaler at det er et hell at det lille smykket har overlevd de 1100 årene i jorden. Det har sannsynligvis vært båret av en vikingekvinne, men om korset har vist at hun var en kristen viking eller bare var en del av en hedensk vikings verdifulle pynt, kan ikke umiddelbart avgjøres. Kristus fra Aunslev kan foreløpig dateres til første halvpart av 900-tallet og blir dermed ett av de eldste kristenene kors fra Danmark og eldre enn Haralds store stein i Jelling.

Det er ikke første gangen at historien har måttet endre seg fordi noen har vært ute og dyrket metallsøker hobbyen sin, gamle metallgjenstander ligger lenge hvis de får ligge ifred.