I dagens samfunn låner de aller fleste penger en eller annen gang. Mest vanlig er det å ta opp lån for å få råd til å kjøpe bolig, for å ha tak over hodet. Et boliglån er et lån av den større typen. Derimot finnes det mange andre type lån som forbrukslån, refinansiering, smålån, billån, kreditt osv.

Selv om dette er noe vi alle kjenner til, kan det være interessant å vite hva bibelen faktisk sier om det å låne penger, og hvilke retningslinjer bibelen viser.

Først og fremst så advarer bibelen oss mot å elske penger (1. Timotheus 6:10, Hebreerne 13:5). Dette sender signaler om at vi ikke skal bli for glade i penger, og bruke de på en unødvendig og ukontrollert måte. Vi skal derfor ikke låne penger, med mindre det er en nødvendighet.

Det står også skrevet i Paulus melding til oss i Romerne 13:8 at vi mennesker bare skal skylde kjærlighet. Dette tyder på at Gud misliker all form for gjeld som ikke er gjort opp i god tid. Dette tyder på at gjeld ikke er foretrukket, men det forbys heller ikke.

I bibelen fokuseres det mer på å beskytte de fattige fra lånehaier, og dermed er fokuset mer på de som låner ut penger, enn de som låner. Dette gjelder nødvendigvis ikke alle som låner ut, det kan jo være godhet i å hjelpe noen også, men fokuset ligger i utnyttelsen og peker dermed på rentene som kreves. Det finnes fordømmelser flere steder i bibelen hvor det tydeliggjøres at det er en synd å utnytte de med gjeld.

Med dette så hverken fordømmer eller forbyr bibelen oss å låne penger, men tydeliggjør at man ikke skal havne i unødvendig gjeld og alltid betale tilbake. Så lenge det er forsiktighet rundt det å ta et lån og at man er helt sikkerhet på at man klarer å betale det tilbake i tide, er det ikke noe imot å ha økonomisk gjeld, så lenge det er helt nødvendig.

Om man dermed står i en situasjon hvor det er helt nødvendig med et lån, finnes det sammenligningstjenester på nettet hvor du kan sammenligne forskjellige lån og på den måten finne et som passer din økonomiske situasjon best. På Matchbanker.no får du tilgang til en låneliste, hvor du kan sammenligne lån ut i fra vilkår, fordeler og ulemper. Dermed kan du finne et lån som du vet du kan håndtere, og dermed opptre forsiktig ved at du velger det som passer deg best.