Det er en kjent sak at man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil. Den såkalte Kardemomme-by-loven er vel kanskje det nærmeste man kommer et fredelig samfunn. Men det faktum at vi er mennesker, betyr også at vi drives til å gjøre kardinalsynder rett som det er, bedre beskrevet som de 7 dødssyndene.

Syndene er vanligvis regnet som ekstreme variasjoner av andre drifter som vi likevel har. Det er helt klart at om man bygger en flott kropp, så vil helt sikkert mange begjøre deg. Men det at du selv higer etter en sommerkropp eller helårskropp, kan være en synd i seg selv. Hvert fall i følge kristendommen.

Her skal vi se nærmere på de syv dødssyndene.

Stolthet

Med stolthet oppstår alle de andre syndene og er hovedgrunnen til alle problemene. En som er uforskammet stolt, korrumperer andres velferd med selvopptatthet og arroganse. Man opphøyer seg selv til noe man absolutt selv ikke er, nemlig gudommelig.

Grådighet

Dette er en synd som knyttes til begjæret. Ofte er den knyttet til ønske om materielle goder. Til grådighet forbinder man også manipulasjon, tyveri og vold. Makt og goder kan bli forsøkt oppnådd ved hjelp av bestikkelser og ervervelser.

Begjær

Begjær i den lidderlige forstand er noe man skal holde seg unna. Denne seksuelle tiltrekningen til alt og enhver kan føre til besudling, voldtekt og usømmelige handlinger. Begjær til materielle goder kommer også inn under samme kategori.

Misunnelse

Misunnelse er en ensom kamp og vokser fram av forfengelighet. Misunnelse og sjalusi går hånd i hånd, og hva det kan føre til er fatalt. Opplever man misunnelse vil man bli deprimert, sørgelig og alene. Man forbinder Kains drap på broren Abel med misunnelse som er sendt fra djevelen til jorden med dødsbudskap.

Fråtsing

Med fråtsing mener man overforbruk av alt og alle. Det kan være for mye mat, for mye alkohol, for mye materielle goder, eller hva som helst. Fråtsing ses på som en dekadent vane i en verden der ingen regler, ingen grenser eller bestemmelser gjelder.

Vrede

Sinne og hat definerer vreden. Et ord som fort kommer til nytte i denne sammenheng er hevn. Vreden kan oppstå av langvarig fornedring og uakseptabel behandling, og kan vare langt etter at den personen som forvoldte den andre ulykke er død.

Dovenskap

I religiøs sammenheng forbinder man dovenskap med likegyldighet til dyder og gudetro. Har man blitt likegyldig og apatisk ovenfor troen og en selv, vil man oppleve kjedsomhet, apati og passivitet.

Som mennesker på planeten Jorda, er alle disse syndene noe som brytes gang på gang. Mange mener det er på grunn av mangfoldet og en løsere integritet, mens andre mener det er en utvikling som uansett vil skje i en sivilisasjon som vokser og vokser.