Når man skal finne navn til familiens nye medlem er det mye å velge i. De fleste bruker en god del tid til å finne navnet de syns passer best. Ser man på navnestatestikk i Norge ser man fort at navn også er mote. I forskjellige tidsepoker er enkelte navn ofte benyttet, i andre perioder er andre navn øverst på lista.

Ikke alle er klar over at barnet har et bibelsk navn

Vi er, dessverre, i den situasjonen i Norge, at kirken ikke trekker like mye folk som tidligere. Da får vi se på det som positivt at mange velger bibelske navn til barna sine. I følge statistikken er valg av bibelske navn mer vanlig enn vi tror. Vi kristne kjenner ofte til opprinnelsen til disse navnene, men det er det nok ikke alle som gjør. Navn, som mye annet, er mote. Vi ser stadig at noe som er gammelt kommer tilbake. Nå for tiden kan man finne navn som ikke har vært særlig i bruk de seneste tiårene. På den måten kan en kanskje si at det er flott med nyoppdagede tradisjoner.

Skal vi se på noen sentrale navn i bibelhistorien stikker navnet Maria seg ut. Dette var Jesu mor, og har en vesentlig plass innenfor kristendommen og andre trosretninger. Maria er også basisen for navn som Mari, Marian og Marie.

Sentrale skikkelser i bibelhistorien

navn

Johannes er et navn som går igjen i bibelen. Den mest kjente er antakelig Johannes Døperen. Dette navnet har over tiden fått mange nye navn utledet fra seg. Noen av disse er; Johan, Jon, Jan, Evan, Henning, Janne og Jenny. Det finnes enda flere varianter, og det er såpass mange at en kan anta at dette er et av de mest populære navnene, inkludert utledete varianter, opp gjennom årene.

Matteus er også en kjent person i bibelen, blant annet gjennom hans skrivekunst i bibelen, Matteusevangeliet. Navnet Matteus betyr Gud gave (hebraisk opprinnelse). Utfra dette navnet finner en også nye varianter, som for eksempel Mats og Mattias.

Peter og Paulus

Peter og Paulus var apostler. Paulus, som er Saulus på hebraisk, var romer og jøde. Over tid ble han en ivrig tilhenger av kristendommen, og misjonær. Peter var opprinnelig fisker, men valgte å følge Jesus. Peter var en av de første disiplene til Jesus. Her i Norge har vi en litt «morsom» vri på disse to navnene (denne måten å betegne folk på finner vi sjelden i dag, men da Norge var mer klassedelt var de ikke uvanlig). Per og Pål var en betegnelse som ofte ble benyttet for å beskrive vanlige folk og arbeidere. Per og Pål spiller på Paulus og Peter.

Vi finner flere navn utledet fra Peter og Paulus, og det ikke bare norske navn. Her er noen av de; Paul, Pedro, Per, Pelle, Pekka, Pierre, Petter, og Pjoter. Variasjonen her viser også hvilken omfattende religion kristendommen var, og er, verden over. Neste gang du skal velge navn til barnet, hvorfor ikke velge et navn som virkelig betyr noe.