Legger du planer for en pilgrimsreise har du kanskje en utfordring. Det finnes så mange forskjellige steder en burde dra som pilgrim. Her gir vi deg noen tips, men du må selv velge utfra hvilken åndelig opplevelse du søker.

Jerusalem

jerusalem

jerusalem

Jerusalem er en viktig by innenfor alle de store verdensreligionene, også den kristne. For oss kristne er dette byen hvor Jesus ble korsfestet, døde og sto opp. I tillegg er dette også byen hvor Gud sendte den hellige ånd over apostlene. Byen betraktes av oss kristne som stedet hvor kristendommen begynte, og i over 2000 år har kristne valfartet hit.

Drar du i påsken kan du også gjennoppleve Krisis siste dager. Hvert årt settes det opp et liturgisk spill med folk som spiller rollen som Jesus. Personen går i de samme fotspor som Jesu gjorde i sin tid, og med korset over skuldren. Mange syns dette gir et sterkt inntrykk, og dette spillet sees av tusner av pilgrimmer hvert år.

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Santiago de Compostela

Hit valfarter mange pilgrimmer hvert eneste år. Dette er byen hvor manmener graven til apostelen Jakob skal befinne seg. Jakob ble henrettet i i Jerusalem i år 44. Deretter skal levningne hans ha blitt tatt med til Santiago de Compostela og begravd. Graven ble oppdaget allerede i år 813. og har i ettertid blitt en av de viktige pilgrimsreisene for kristne.

Graven befinner seg under katedralen som befinner seg i byen. Dette skyldes at levningene etter Jakob skulle ha blitt gravlagt, utfra folketroen, på et sted en gjeter så en stjerne. På dette stedet ble det bygget en kirke, som deretter er erstattet med katedralen. I tillegg til det religiøse aspektet ved å dra dit kan en også få se en kulturarv. Dette da byen og pilgrimsveien dit står på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Pilgrimsveien til Santiago de Compostela

Har du tenkt å ta turen til Santiago de Compostela burde du vurdere å ta turen via pilgrimsveien. Det kan være å ta hardt i å ta for seg hele veien, men en del av den er fult overkommelig.

Denne pilgrimsveien er i realiteten flere forskjellige vandringer, hvor alle ender i byen Santiago de Compostela og katedralen der (se ovenfor om katedralen). Hele strekningen strekker seg fra Frankrike og inn i Spania, og strekker seg over flere viktige steder. Denne turen finner du som ferdige organiserte turer, så du trenger ikke være bekymret for å ikke finne frem til målet.

Nidaros (Trondheim)

Nidarosdomen

Nidarosdomen

Vil du ut på en pilgrimsreise, men ikke har all verden av tid og penger kan en reise i eget land være mer enn nok. Det er det åndelige som er viktig, og ikke hvor langt du drar. Nidaros er for mange en viktig pilgrimsreise.

Til Nidaros drar pilgrimmer for å de Olav den Helliges grav, som befinner seg i Nidarosdomen. Byen sies å være grunnlagt av Olav Trygvasson i år 997, og på grunn av levningene av Olav den Hellige var byen og Nidarosdomen et sentralt sted for kristendommen i Europa. Slik var det helt frem til reformasjonen.